dimarts, 17 d’abril del 2012

Retallem la despesa militar, invertim en despesa social


17 d’abril: Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar
Centenars d’organitzacions arreu del món es mobilitzen per demanar la reducció de la despesa militar

Avui, centenars d’organitzacions de més de 40 països celebren el Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar. A Catalunya i a l'Estat, quinze ONG demanem que es prioritzi la despesa social i es retalli la despesa militar a través d'aquesta web.

Nota de prensa en castellano

Nota de premsa -17 d'abril de 2012

17 d’abril: Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar

“Retallem la despesa militar, invertim en despesa social”, demanen les ONG al Govern espanyol

Centenars d’organitzacions arreu del món es mobilitzen per demanar la reducció de la despesa militar

Avui dimarts, centenars d’organitzacions de més de 40 països convoquen per segon any consecutiu el Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar (Gdams en les seves sigles en anglès). Aquesta jornada se celebra el mateix dia que el SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) fa públiques les dades de la despesa militar mundial del 2011.

Les xifres indiquen que tot i el greu context de crisi econòmica en què ens trobem, i de les retallades en serveis bàsics com la sanitat o l’educació, la despesa militar mundial continua creixent per 13è any consecutiu (tot i que el 2011 va tenir un creixement modest, el 0,3%).

A l’Estat espanyol, els Presupuestos Generales del Estado per al 2012, que s’acaben de presentar per ser discutits al Congrés, van en aquesta mateixa línia: la mitjana de reducció de la despesa dels Ministeris és del 17% mentre que la despesa militar s'ha reduït menys d'un 8%. En canvi, partides com la de cooperació al desenvolupament, s’han retallat per sobre del 50%. I s’està parlant de reduir 10.000 milions d’euros de la despesa sanitària i educativa.

Per tot això, una quinzena d'entitats de Catalunya i de l’Estat*, se sumen al Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar amb les següents accions i propostes:

• Enviament d’una carta al President del Govern central i als portaveus parlamentaris on se’ls demana la reducció de la despesa militar per invertir-la en despesa social. La carta recorda als representants polítics que “prioritzar unes despeses o unes altres és una qüestió de voluntat política i, per tant, està a les seves mans com a representants dels ciutadans decidir en què es gasten els seus recursos.”

• Llançament avui dimarts de la web: www.retallemladespesamilitar.org. En aquesta plana es comparen retallades socials amb despeses militars.

• Ciberacció: recollida de firmes a favor de la reducció de la despesa militar (en breu a la mateixa plana web).

* Fundació per la Pau, Justícia i Pau, Bakeola (Centro para la mediación y regulación de conflictos), Centro de Educación e Investigación para la Paz (CEIPAZ), Centre Unesco de Catalunya, Federació Catalana d’ONG per la Pau, Foro de Asociaciones de Educación en Derechos Humanos y por la Paz, Fundación Cultura de Paz, Gernika Gogoratuz, Grup d’Educació per la Pau, Nova, Seminario Galego de Educación para la Paz (SGEP), Servei d’Informació de l’Objecció Fiscal (SIOF), Universitat Internacional de la Pau, WILPF-España (Secció espanyola de la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat).


El Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar el promouen a nivell internacional l’International Peace Bureau i l’Institute for Policy Studies.

Enllaços d’interès: Gdams, SIPRI