diumenge, 17 de juliol del 2011

24.000 persones moren de gana cada día –una mort cada quatre segons–


Fa un parell de dies vaig trobar un article sobre la fam al diari Público. De la periodista Nicole Thibon. L'article es diu De la comida basura al hambre i si premeu sobre l'enllaç el podreu llegir.


Volia fer un post curt reproduint algunes frases de l'article i penjant alguna foto però se m'ha acudit mirar l'informe de la FAO (un resum) i ja l'hem liat.


"14 de septiembre de 2010, Roma - La FAO y el Programa Mundial de Alimentos de la ONU (PMA) anunciaron hoy que el número de personas que sufren hambre en el mundo es inaceptablemente alto, a pesar de los recientes avances esperados, que han situado esa cifra por debajo de los mil millones."

"La nueva estimación sobre el número de personas que sufrirán hambre crónica este año es de 925 millones: 98 millones menos respecto a los 1 023 millones calculados en 2009."

"Pero con un niño que muere cada seis segundos debido a problemas relacionados con la desnutrición, el hambre sigue siendo la mayor tragedia y el mayor escándalo del mundo", aseguró el Director General de la FAO, Jacques Diouf. "Es algo absolutamente inaceptable", añadió.

L'article de la Nicole Thibon, coincideix amb l'informe (24.000 personas se mueren de hambre cada día –es decir, un muerto cada cuatro segundos–), però apunta altres factors importants:

"El hecho de que el 98% de los subalimentados provengan de países en desarrollo no sorprende a nadie, pero lleva a una conclusión luminosa: ¡esta desigualdad se debe a un problema estructural! Lo habíamos adivinado, sobre todo sabiendo que cuatro multinacionales se reparten el 90% del comercio mundial de cereales. También sabemos que el mapa de la subalimentación es casi exactamente un calco del de la escasez de agua potable, y que este grave déficit toca a más de mil millones de personas."

"... Pero ¿no será económica la naturaleza del problema? Tal vez, si aceptamos que sea inevitable una inversión mundial de más de 3.000 millones de dólares anuales… ¡en armamentos! ¿O será más bien de naturaleza política? “Hay que quebrar el mito técnico del hambre y reconocer que este azote es, ante todo, el resultado de factores políticos”, dice en Le Nouvel Observateur Olivier de Schutter, redactor, por encargo de las Naciones Unidas, del informe sobre la alimentación mundial."



En relació a l'Olivier de Schutter es interessant llegir "L'agroecologia és la solució a la fam".

Pel que fa a la despesa militar és interessant veure que diu l'informe anual del SIPRI: " El 2010 la despesa militar es va incrementar en un 1,3 % en termes reals i va arribar als 1,63 bilions de dòlars. "

Els 10 països amb més despesa militar, 2010
Posició País Despesa Percentatge (%)
(milers de milions mundial de dòlars)
1 Estats Units 698 43
2 Xina [119] [7,3]
3 Regne Unit 59,6 3,7
4 França 59,3 3,6
5 Rússia [58,7] [3,6]
6 Japó 54,5 3,3
7 Aràbia Saudita 45,2 2,8
8 Alemanya [45,2] [2,8]
9 Índia 41,3 2,5
10 Itàlia [37,0] [2,3]
Total mundial 1 .630
[ ] = Estimació del SIPRI. Les xifres de la despesa apareixen en dòlars corrents dels EUA (2010).
Els deu països que van gastar més en despesa militar l’any 2010 van representar el 75 % de la despesa militar mundial. Els Estats Units representen per si sols el 43 %, molt més que la Xina,
en segon lloc.

No som dels 10 primers però cal recordar que la despesa militar espanyola pel 2011 puja al voltant de 17.244,00 milions d'euros o sigui 47,24 milions d'euros diaris.

La FAO ha engegat una campanya de recollida de signatures per pressionar els governants. El vídeo és potent:


Jo signo però a aquestes alçades ja no crec massa en les signatures i menys quan a Catalunya, per exemple, el govern de la Generalitat aplica una retallada brutal als pressupostos de cooperació: "La retallada en cooperació, una de les més dràstiques de tot el pressupost 2011, passa de 49 milions aprovats al 2010 a 22. Aquesta decisió del Govern converteix Catalunya en el país europeu que menys inverteix en solidaritat i a la cua de les comunitats autònomes de l'Estat espanyol. Aquesta retallada, que resulta insignificant si considerem el deute acumulat per l’Administració catalana (ja que es tracta d’un “estalvi” de 30 milions d’euros davant dels 2.7000 milions d’euros de dèficit previst als pressupostos de 2011) o el que deixa d’ingressar el Govern per les successives reduccions de l’impost de successions (entre 157,8 i 800 milions d’euros segons diferents fonts), pot significar que l’ajuda deixi d’arribar a més d’un milió i mig de persones de les comunitats beneficiàries dels països empobrits, a més de revertir negativament en la nostra societat."

Signaré, doncs, perquè sobrar no sobra res però no en tinc prou amb signar i, per tant, crec que la continuació lògica del vídeo no és "signa!" sinó "signa! indigna't! afegeix-te a totes les protestes que es convoquin contra la fam, la corrupció, la hipocresia dels governants, les retallades socials i polítiques... i a favor dels drets humans, la justícia, la llibertat... i una democràcia real, JA!

A aquestes alçades la fam no es pot justificar i els responsables tenen nom i cognoms, fills de puta!