divendres, 19 de març del 2010

Francesc Ferrer i Guardia i Desmilitaritzem l'educació


Fa uns dies, a la nit, vaig veure un vídeo sobre Francesc Ferrer i Guàrdia, Viva la Escuela Moderna, emès a TVE2 l'any 2007. El podeu trobar en el següent enllaç o veure'l ací, directament. Dura uns 50 minuts i val la pena.

Com a presentació al vídeo hi ha aquest text:

Ferrer nació en Alella (Barcelona) el 10 de enero de 1859. Pertenecía a una familia de pequeños propietarios rurales, católicos y monárquicos. Por razones familiares, fue a vivir a Barcelona y entró a trabajar con un comerciante de harina de Sant Martí de Provençals. Aún no tenía quince años cuando el comerciante le inscribió en clases nocturnas, iniciándole en los ideales republicanos. Durante la I República, Francisco Ferrer participó con entusiasmo en experiencias de educación popular. Durante los años siguientes el joven autodidacta estudió a fondo el ideario de Pi y Margall y conoció las doctrinas de los internacionalistas. El vanguardismo de su enseñanza le causará la animadversión del poder del Estado y de los sectores más retrógrados de la Iglesia. Su ilusión por llevar su proyecto adelante será castigado con la muerte. Acusado de ser el dirigente de la revuelta popular que se desarrollaba en Barcelona, conocida como "Semana Trágica", es fusilado en 1909 en Montjuich tras un Consejo de Guerra. En España y otros paises se alzan protestas contra la ejecución, exigiendo la revisión de la sentencia y provocando la caida de Antonio Maura y su gobierno. Un año después el Congreso de los diputados reconoce su inocencia. A través de las imágenes rodadas y de archivo, se reconstruye la vida de Francisco Ferrer Guardia, su formación ideológica y los avatares y vicisitudes que hubo de afrontar para llevar adelante su obra.





A banda del vídeo i la informació de la Viquipedia (prement sobre el nom, a l'inici del post) hi ha un parell d'enllaços i texts interessants:

En primer lloc el web de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia on hi ha diferents espais entre els quals la seva biografia , un text sobre l'Escola Moderna o publicacions i materials actuals com la revista Espai de Llibertat.

Un article sobre el centenari de la Setmana Tràgica a paregut a la revista Catalunya de la CGT i el manifest final de les jornades de reflexió i debat celebrades a Mataró.

L'any passat es celebrà el centenari de la Setmana Tràgica i de l'afusellament de Francesc Ferrer i Guardia.

Amb aquest post em sumo al record de l'assassinat i als principis i valors que va intentar transmetre mitjançant l'Escola Moderna i ho faig un dia com avui en que l'exèrcit torna a estar al Saló de l'Ensenyament que es fa a Barcelona (17 a 21 de març).

Per denunciar la presència de l'exèrcit en aquest espai es va crear la campanya Desmilitaritzem l'educació. Us invito a entrar en el seu blog per veure el Manifest de la campanya i el document sencer Desmilitaritzem l'educació.