dijous, 6 d’agost del 2009

Hiroshima i Nagasaki - 64 anys

Ahir, entre d'altres, hi va haver dos actes a Tarragona. Tots dos a les 22,00 h.

Un, l'acte de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau commemorant els 64 anys del bombardeig d'Hiroshima i Nagasaki. Recordant les víctimes de la barbàrie, a les 20,00 h. es va fer un taller de fanalets de paper al Passeig de les Palmeres i a les 22,00 hores -igual que fan a Hiroshima, al riu Motoyasu- es van posar els fanalets a l'aigua, a l'aigua de la font del Balcó del Mediterrani.


Per altra banda, al Camp de Mart, hi havia un concert de la cantant israeliana Achinoam Nini, coneguda a Europa com a Noa.

L'Ajuntament de la ciutat va difondre una nota de premsa en la qual anunciava el concert de Noa i feia elogis de la seva postura en defensa de la pau. Alguns mitjans se'n van fer ressò.

No acabo de definir-me al respecte però em xoca una mica tot. Em xoca que l'Ajuntament pertany a la xarxa Majors for peace (si aneu al final de la pàgina podreu veure una foto d'una manifestació a New York amb la bandera de Tarragona i els aleshores regidors Mallol i Poblet) i s'oblidi dels seus compromisos.


Em xoca, també, que malgrat aquest oblit vagi de "solidari" i parli de la pau a Orient Mitjà portant l'ambaixador d'Israel o via un concert de Noa. No hi entro ni hi surto -entre d'altres coses perquè sembla que Noa va representar Israel a Eurovisión amb la condició d'actuar amb la cantant Palestina Mira Awad- però recentment, en diferents punts de la nostra geografia hi va haver actes de boicot als concerts de Noa arran de la seva postura de suport a l'exèrcit d'Israel en els atacs a Gaza. Reprodueixo la carta oberta que li va adreçar la Plataforma Aturem la Guerra:

Nota de premsa: Carta oberta a Noa, del moviment de solidaritat amb Palestina a Barcelona

El dimarts, 24 de febrer, la cantant israeliana, Achinoam Nini, coneguda a Europa com a Noa, toca al Palau de la Música de Barcelona, dins una gira estatal.[1]

Malgrat la seva reputació de defensora de la pau al Pròxim Orient, la cantant ha provocat moltes crítiques per la “Carta oberta als palestins”, publicada el 8/01/09, on expressa suport per a l’atac israelià contra Gaza.[2]

Per aquest motiu, els organitzadors d’un concert benèfic a Tel Aviv, per als supervivents de l’atac a Gaza, li van demanar que retirés la carta, o que es retirés del concert. Al final, no va voler participar a l’acte.[3]

Així que, davant la presència de Noa a Barcelona, la Campanya catalana de solidaritat amb Palestina —impulsada per la Plataforma Aturem la Guerra— ha enviat aquesta Carta Oberta a la cantant, donant-li una altra oportunitat per expressar la seva oposició a la matança que Israel ha dut a terme a Gaza.

En cas que no ens contesta, o mantenir-se en el seu suport a l’atac israelià, convocarem una acció pacífica davant del Palau de la Música la nit del concert, consistent en repartir còpies de la carta als i les assistents.

Aquest acció forma part de la campanya de boicot cultural, que han demanat les organitzacions culturals, intel·lectuals i sindicals palestines.[4] També forma part d’una sèrie de protestes contra la gira, impulsades pels diversos grups, arreu de l’Estat espanyol, que conformen la Xarxa Solidària contra la Ocupació de Palestina.[5]

Campanya catalana de solidaritat amb Palestina
Plataforma Aturem la Guerra[6]

Barcelona, 17 de febrer de 2009

www.aturemlaguerra.org · www.palestina.cat



Carta oberta a Noa, del moviment de solidaritat amb Palestina a Barcelona

Desitjaríem no haver d’escriure’t aquesta carta, però les terribles recents accions del teu país ens obliguen.

Com tu saps molt bé, les forces armades israelianes (IDF) acaben de matar unes 1.300 persones a Gaza, més de 400 d’ells nens. Més de 50.000 persones s’han quedat sense casa, en ple hivern. Gaza, que ja era la presó més gran del món, ha acabat encara pitjor.

Sabem que una part de la població jueva d’Israel —petita però valenta— rebutja les accions agressives del seu país. Molta gent et comptava dins d’aquesta minoria.

Per tot això, ens va xocar llegir la teva “Carta oberta als palestins de Gaza”.

Vas dir: “Només puc desitjar per vosaltres que Israel faci la feina que tots sabem que s’ha de fer, i per fi DESFER-VOS d’aquest càncer, d’aquest virus, d’aquest monstre anomenat fanatisme, que avui es diu Hamas.”[7]

En ple bombardeig, aquestes paraules només es poden entendre com donar suport a l’atac de l’IDF: suport a l’assassinat de 400 nens, a la destrucció dels hospitals i de les escoles de l’ONU; suport a les bombes de fragmentació i de fòsfor blanc.

Com pots fer això? Tu, que tantes vegades t’has declarat a favor de la pau?

No demanem que estiguis d’acord amb Hamas. Entre nosaltres hi ha opinions molt diverses respecte a aquesta organització. Però no depèn ni de tu ni de nosaltres decidir qui ha de representar els palestins. El poble palestí va votar democràticament per Hamas al gener de 2006. Hamas ha ofert repetidament una treva, exigint només que Israel compleixi la resolució 242 de l’ONU i es retiri de Gaza i Cisjordània. Però Israel no els fa cas. Gaza es va quedar sota el bloqueig, i finalment sota les bombes.

Avui, les enquestes demostren que Hamas té el suport majoritari dels palestins de Cisjordània. Això suposa que l’IDF ha de bombardejar Ramal·la i Betlem, per lliurar-los a ells també?

Dius: “Tinc el privilegi de viure a una democràcia on les dones no són objectes sinó presidentes”.[8]

La realitat és que les dones estan oprimides a tots els països del món, incloent-hi Israel. Com saps, a Israel moltes qüestions de la família i bodes les decideixen tribunals religiosos: per exemple, prohibint que una jueva es casi amb un musulmà. Deus saber que el ministeri de transport israelià ha autoritzat la segregació de dones als busos de Jerusalem, obligant-les a seure a la part de darrera, igual que passava amb els negres del sud d’EUA als anys 50. I quina mena d’alliberament de la dona consisteix en ordenar l’assassinat de centenars de dones palestines?

I la democràcia… És democràcia que Israel empresoni 700 dels seus ciutadans per protestar contra el bombardeig a Gaza? Va ser democràcia quan, durant els atacs a Gaza, el parlament israelià va intentar prohibir els partits àrabs? I quina mena de democràcia dona la majoria parlamentària a partits de l’extrema dreta, incloent-hi un de feixista?

Com ja t’ha comentat el director de cine israelià, Udi Aloni, seguint el teu argument els palestins haurien de enviar avions, míssils i tancs a Tel Aviv per “desfer-vos” del govern que ara us espera.

Així no arribem enlloc.

La situació al Pròxim Orient és complexa, però una cosa és molt senzilla.

Quan el govern israelià duu a terme una matança al poble palestí, només hi ha dos bàndols.

Per una banda, els que estan a favor d’aquest crim de guerra, com els governs d’EUA i —malgrat les seves declaracions ambigües— la UE.

Per altra banda, la gent que ens oposem a la massacre.

Així que et toca decidir. Els artistes i intel·lectuals israelians que defensen les guerres i les bombes estan a l’altre bàndol, per molt que parlin de pau. Responent a la crida de moltes organitzacions culturals, intel·lectuals i sindicals palestines, estem impulsant el boicot cultural als artistes i entitats israelians que donin suport a l’opressió contra el poble palestí.

La teva carta sembla col·locar-te amb aquests falsos “pacifistes” proguerra.

Si t’hem entés malament, digue’ns-ho. Digues clarament que no estàs a favor de l’atac israelià contra Gaza, que defenses els drets del poble palestí: els drets dels refugiats, el dret a la igualtat dels palestins ciutadans d’Israel, el dret dels palestins de Cisjordània i Gaza a no viure sota ocupació militar… i el seu dret de prendre decisions democràtiques.

Inshallah podem posar-nos d’acord en això. Llavors tots els matisos, tots els problemes respecte a com avançar cap a una solució justa, pacífica i dialogada, els podrem parlar tots plegats, escoltant música, prenent un té…

Per la pau i la justícia

Plataforma Aturem la Guerra
Campanya catalana de solidaritat amb Palestina

[1] Detalls de la gira a: http://www.noasmusic.com/concert.asp
[2] Carta original: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3651784,00.html. Traducció castellana: http://www.hagshama.org.il/es/recursos/view.asp?id=2511
[3] http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3660765,00.html
[4] Crida en anglès: http://www.pacbi.org/campaign_statement.htm
[5] Red Solidaria contra la Ocupación de Palestina, http://www.nodo50.org/causapalestina/
[6] La Campanya catalana de solidaritat amb Palestina i la Plataforma Aturem la Guerra van convocar, amb molt èxit, la protesta davant el partit de bàsquet Barcelona-Maccabi Tel Aviv, el 5 de febrer de 2009.
[7] Original: “I can only wish for you that Israel will do the job we all know needs to be done, and finally RID YOU of this cancer, this virus, this monster called fanaticism, today, called Hamas.”
[8] Original: “I am privileged to live in a democracy where women are not objects but presidents.”