dimarts, 14 de juliol del 2009

dedicat als amics i amigues de Flix

Abans que res, deixar clar que m'adhereixo a aquesta exigència

Fa uns dies vaig estar a Flix. La manca de vehicle i, per tant, la necessitat d'utilitzar un servei públic, el tren, quan la RENFE té mig abandonades força localitats de les nostres comarques; la calor i, principalment, un incident amb un "hoteler" que va causar que marxéssim de l'hotel i, per tant, que ens quedéssim sense sostre per passar la nit, van causar que marxéssim de Flix un parell d'hores després d'haver arribat.
Un parell de dies després, ja a Tarragona, vaig explicar amb un cert sentit de l'humor (que no tothom aprecia) l'anècdota. Principalment, perquè no vaig demanar el llibre de reclamacions a l'establiment hoteler i em sabia greu que altres persones es poguéssin trobar en una situació semblant.
La sorpresa va arribar quan començo a rebre comentaris de flixancos i flixanques que havien llegit el post. Alguns/es molests/es al entendre que criticava poble i habitants quan tan sols pretenia exposar un fet puntual i "criticar" l'"hoteler" que, entenc, no ens havia tractat gens be. Els comentaris, en general, han estat força lúcids al comprendre una bona dosi d'autocrítica en relació a aspectes del poble que caldria impulsar i millorar; han posat de manifest, també, l'amor de les persones que han escrit, per la seva terra i, sobretot, una immensa hospitalitat oferint guiatge pels encants de Flix i, fins i tot, allotjament.
La cosa m'ha impresionat tant que crec que val la pena dir-ho i, de pas, dir quelcom sobre Flix, una localitat que val la pena visitar, pel que s'hi pot fer, veure i gaudir i, sobretot, per la seva gent.

fotografia/capçal del blog Volem viure a Flix

foto aèria de Flix

Els Xops (foto treta de la web de la Masia de les Boveres)

De la web de l'Ajuntament de Flix trec que "Flix és un municipi de les Terres de l'Ebre, situat concretament, al nord de la Ribera d’Ebre. Limita amb les comarques del Segrià, de les Garrigues i del Priorat.
El nucli urbà està assentat a sobre el meandre més espectacular que forma el riu Ebre en tot el seu curs, on al llarg de la seva història s'hi han anat assentant diferents poblacions.
Amb una extensió de 116,9 km2 i una població de 4043 habitants, Flix és un important centre de seveis amb una bona infraestructura i excel·lents equipaments educatius, culturals, esportius, comercials, turístics i industrials.
A Flix des de fa més de 100 anys s’hi desenvolupa una activitat industrial important, amb l’establiment al 1897 de la Electroquímica de Flix, amb capital alemany. La construcció al 1940 de la presa i la central hidroelèctrica acabaren d’esbossar aquest perfil industrial de Flix. Un subministrament elèctric recolzat per la presència d’una altra central hidroelèctrica (Riba-roja d’Ebre) i dues centrals nuclears (Ascó I i II). Actualment és un centre de serveis per les poblacions del nord de la Ribera d’Ebre i altres comarques veïnes.
Trobem una distribució de l’activitat per sectors, que cohabita en harmonia amb el respecte per la natura; trobem la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes inclosa dins del PEIN amb una superfície de més de 200 hectàrees. Aquesta zona de gran valor faunístic i botànic s’estén al llarg del riu Ebre al seu pas per Flix. Per sota del poble hi ha dos túnels que permeten el pas d’aigua, un per a l’alimentació de la central hidroelèctrica i l’altre facilita, amb un sistema de rescloses, la navegació al llarg d’aquest tram de riu."

Reserva natural de Sebes

Penjo també els enllaços sobre Flix a la Viquipedia (en català) i a la Wikipedia (en castellà).

El tema de l'electroquímica té força importància per diferents qüestions: els llocs de treball que suposa per a la població i el seu impacte ambiental, principalment. Podeu veure alguns articles sobre aquestes qüestions prement sobre els enllaços següents:
Pel que fa a altres temes, avui mateix, el diari El Punt publicava una notícia que sembla important: Les Terres de l'Ebre enceten el debat per ser reserva mundial de la biosfera.

de totes maneres si voleu una visió més global us suggereixo anar a la web de l'Ajuntament i/o a la web Volem viure a Flix perquè publiquen un recull de premsa amb tot d'informacions sobre el poble.

Penjo, també, alguns enllaços a blogs vinculats a Flix, algun dels quals es va fer ressò del meu post, i a d'altres interessants:
Masia Les Boveres (foto treta de la web de la Masia Les Boveres)

Flix des del poblat ibèric

11 comentaris:

zel ha dit...

Nano, m'has deixat feina, vaig a córrer enllaços...petonassos.

Marta ha dit...

Em penso que Flix m'espera. Hi ha d'haver una manera de poder compaginar feina i respecte per la natura. Espero que la trobin.

eva_yam ha dit...

ostresssssssss aquest post te l'has currat!! felicitats per l'article de Flix!! i per posar tants enllaços sobre el ntre. poble!!

Si em permets, posaré un enllaç al teu article!! m'ha agradat molt!!

Com va dir un flixanco, el nostre poble és un lloc privilegiat ja què l'ebre passa dos cops!!

Un petonàsssssssss i esperem la vostra visita!!

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Roser, mirat'ho. Val la pena.

I tant que si, Marta, a les dues coses: Flix t'espera :-) i segur que hi ha maneres i que les trobaran.

Evidentment que pots posar els enllaços que vulguis i afusellar el que vulguis ;-) M'agrada que t'hagi agradat :-)

Josep ha dit...

Gràcies per la sensibilitat mostrada després del vostre "encontre" amb l'hoteler. Flixancos com jo t'ho agraïm sincerament i esperem que l'administració local prengui nota de l'assumpte i reflexioni sobre la falta d'allotjament a la nostra població.

Jesús Escribano ha dit...

Hola, hoy he puesto en Yo vivo en Flix un articulo sobre las visitas guiadas que se hacen al refugio antiaéreo que han restaurado, cuando vuelvas por aquí no dejes de hacerla.
Un saludo,
Jesús

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Gràcies a vosaltres, Josep.

Visito el blog i, por supuesto, que la haré cuando vuelva de todas formas esperaré que pase el calor y pueda pillar un coche para ir a les Boveres). Gràcias.

Marina ha dit...

Et dono les GRACIES per aquest escrit al teu blog, m´agrada molt. Ya una dita q diu " No hay mal q por bien no venga" i aixo es el q crec q ha pasat a rao de la teva primera estada a Flix i el incident q vau tenir.
Aqui sempre sireu ven acollits.

Gracies!!!!!!!!!

enric ha dit...

Hola Josep Mª: un escrit molt bonic i molt complert del meu poble. Per tant, et volia donar la enhorabona pel teu post tan currat i desitjar-te que la propera vegada que vinguis a Flix, tot sigui diferent. Fins aviat i gràcies de nou!

Lídia Castro ha dit...

Vaja Josep!
M'has deixat impressionada amb el post sobre Flix. GRÀCIES per la teva dedicació.
Si no et fa res penjaré un enllaç la pàgina web de "Les boveres".

Salut,
Lídia Castro :)
P.S. No deixis de visitar-nos!!

Sònia i Ramon ha dit...

ostres!!! amb aquesta entrada se m'ha posat la pell de gallina, sóc flixanca però visc molt lluny, i qualsevol cosa relacionada amb el meu poble em fa emocionar. Espero que no tardeu en visitar-lo però sí... millor esperar una mica que passi aquesta calor!
Nosaltres si tot va bé, la setmana vinent ja hi serem per disfrutar de fLix, un poble amb molt encant que molta gent desconeix.

Felicitat pel teu blog i per aquest post.