diumenge, 15 de juny del 2008

Festa del Comerç Just i Objecció Fiscal

La Festa del Comerç Just i la Banca Ètica és una activitat lúdica i educativa que té lloc un cop l’any. Vol potenciar el coneixement dels valors i les propostes del Comerç Just i les finances ètiques entre la població catalana, com un model de consum més responsable. I ho fa mitjançant accions de caràcter festiu i divulgatiu. Durant la festa es pot gaudir d'exposicions, espais de degustació de productes, actuacions infantils i musicals, contacontes, jocs, etc.
La Festa del Comerç Just se celebra d'ençà l'any 2000 a la ciutat de Barcelona, però l’èxit de convocatòria, any rere any, ha fet possible estendre la Festa a tota la població catalana, organitzant-la a més ciutats i municipis d'arreu de Catalunya.
Aquest any 2008, hi participen 85 poblacions, entre les quals Tarragona.
La festa parteix d'un plantejament que genera un pregó en el qual, enguany, s'afirma:
"... La producció d’aliments al món ha augmentat però la distribució és desigual. Els països del Sud s’han empobrit i han vist com els productors del Nord estan envaint els seus mercats amb productes a un preu moltes vegades més baix del que costa produir-los. A més, veuen com perden la seva sobirania alimentària, perquè ja només depenen dels mercats externs i els preus els decideixen les grans empreses, amb les quals ells no poden competir.
Aquestes grans empreses provoquen encara més desigualtats pel seu afany
d’abaratir costos que comporta la utilització de sistemes poc respectuosos amb el medi ambient i amb la qualitat de vida de les persones treballadores.
Aquestes són algunes de les conseqüències d’un sistema que té el consum com a
motor de desenvolupament i el creixement continuat i sense límits com a paradigma. Aquest model escanya dia rere dia el nostre planeta, i engreixa l’escletxa entre rics i pobres. Si tots els habitants del planeta adoptessin uns hàbits de consum semblats al dels països rics, necessitaríem 3 planetes per poder viure..."
La festa del Comerç Just cerca compromisos per assolir canvis col·lectius, particpant en campanyes que trenquin amb les polítiques neoliberals impulsades per l’organització mundial del comerç i el banc mundial, i individuals cercant la coherència en la recerca d’un món més igualitari i més just, consumint menys i amb més criteri. "Les nostres decisions individuals tindran efectes positius a nivell global".
Aquest dissabte, 13 de juny, es va fer la Festa del Comerç Just a Tarragona (s'havia programat en el mes de maig però la pluja va obligar a ajornar-la). A banda de les paradetes de productes de comerç just i agroecològics n'hi havia de diferents entitats de cooperació i desenvolupament, banca ètica, pau...
La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau va fer una performance referent a la campanya d'objecció fiscal a la despesa militar i, després del dinar popular, a la tarda hi va haver un espectacle infantil i castells.

Enguany, la Festa ha posat sobre la taula, també, la polèmica per l'actuació de l'Ajuntament pel que fa al 0,7. La Coordinadora d'ONG's de Tarragona ha mostrat la seva disconformitat pel fet que, enguany, l'Ajuntament ha decidit contractar un/a tècnic/a de cooperació amb càrrec a la partida que recull l'aportació municipal per projectes de cooperació, així com una campanya de "sensibilització" amb la qual cosa s'ha reduït la quantitat prevista pel finançament dels projectes. Arran de la festa ha sorgit una nova polèmica car l'Ajuntament ha mostrat la seva intenció que el suport logístic per a actes com aquest (empostissats, megafonia, etc.) també es carregui a aquesta partida.

Ah! i demà a les 12 h. lliurament col·lectiu de declaracions amb OF. A Hisenda.