divendres, 22 de febrer del 2008

Decreixement. També policial?

Aquest matí hi ha hagut una xerrada sobre el decreixement al jardinet de la biblioteca de la Facultat de Lletres de la URV (Pl. ImperiaL Tàrraco). Jo no la qualificaria de massiva però, si més no, ha estat força participativa.

Al acabar la xerrada havíem quedat per fer un dinar saludable (vegà, per a més indicacions) davant el Mc Donalds. Una bona colla de gent ens hem aplegat a la Rambla, davant la multinacional del "fast food". Tothom que ho ha volgut ha pogut menjar un cus cus amb verdures i llenties, menjar força més saludable, respectuós amb el medi ambient, sostenible, etc. que el que es proporciona, pagant, a sobre, a l'interior d'aquest establiment.


La cosa no tenia més intríngulis fins que -probablement perquè els propietaris/encarregats/empleats (?) del McDonalds han pensat que la civilització occidental corria perill davant les "hordes" bàrbares i han decidit trucar les forces de l'ordre- ha comparegut la policia nacional.
Un cotxe "zeta" ha arribat amb celeritat protectora i ha estacionat al bell mig de la Rambla Nova. Dos agents han baixat del vehicle i han creuat el pas de vianants per dirigir-se a totes les persones que dinàvem plàcidament i fer-nos aixecar de les cadires de la terrassa del McDonalds. Això no és massa lògic (som de l'opinió que la policia té altres funcions que fer de cambrers dels locals de restauració) però, en qualsevol cas, cal reconèixer que no estàvem consumint res de l'establiment i, per tant, tothom, que estava assegut, s'ha aixecat.
Els dos agents no n'han tingut prou i, imperativament, han dit que ens n'anéssim al mig de la Rambla. Hi ha hagut un cert debat al respecte i sobre que cal entendre per ocupació del domini públic per part dels establiments de restauració. L'opinió policial era que no podíem restar allí i que havíem de marxar cap el mig de la Rambla. Com que no fer cas a l'opinió policial, encara que tingui poc a veure amb l'ordenança municipal d'ocupació de la via pública, acostuma a comportar problemes per qui no ho faci, la gent ha fet cas i se n'ha anat. Excepte un parell de persones que hem considerat que per molta terrassa que tingui el McDonalds no es pot privar el pas de vianants per una vorera publica.

Finalment, la policia ha marxat i tothom ha acabat de dinar. Dues o tres persones han optat per continuar passejant per una vorera que és pública.
Hem invitat algunes persones que anaven a entrar al MacDonalds a degustar gratuïtament el cus cus vegà amb resultats positius fins que ha tornat a fer acte de presència la policia nacional, aquest cop amb dos vehicles, identificant a bona part de les persones que hi havia a la Rambla, a l'alçada de l'establiment i emportant-se tres persones que no portaven documentació per a identificar-los a Comisaria.
Tenint en compte que la protesta era totalment pacífica no entenc la persistència policial en la prevenció dels interessos de la multinacional (altres establiments més discrets no han tingut tanta sort quan ho han necessitat) i, sobretot, la increïble interpretació de les ordenances municipals d'ocupació pública que els ha portat a "ordenar" el desplaçament de persones d'un a altre lloc de la via pública.
Si el problema és que alguns agents havíen de fer pràctiques potser és qüestió d'establir convenis de cooperació amb la subdelegació de govern o amb el Ministeri de l'Interior per tal que els moviments socials puguem facilitar aquestes pràctiques sense ensurts.

No cal dir que podem parlar de l'oferta amb altres institucions que mantenen cossos policials com la Generalitat o l'Ajuntament que no manté espais per poguer penjar cartells amb la qual cosa les persones que ho fan (com va passar fa un parell de dies) són identificades amb amenaça de multa per la Guardia Urbana. Llàstima que això passava, justament, un o dos dies abans que la propaganda electoral envaeixi els nostres carrers.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies per mantenir-nos informats i per l'actitud de no tirar enrere quan els drets bàsics individuals són trepitjats davant dels drets de les multinacionals. L'espai pùblic és de totes i tots.
jordimartifont

jo artin au ha dit...

Els valors de l'estat ,sospitosament, de dret: més dret per uns que no pas per altres i per la custodia d'unes coses més, o únicament, que no pas d'altres.

Josep Maria Yago Suau ha dit...

gràcies Jordi.

pos si, Joan, ho tenim cru amb els estats ;-)

Unknown ha dit...

Com més repressió hi hagi més caldrà que ens posem les piles, restem amatents per intentar fer pinya.

No és incívic passejar-se en cotxe pel mig d ela Rambla, com ho fa la pasma?

Bé...

Unknown ha dit...

Com més repressió hi hagi més caldrà que ens posem les piles, restem amatents per intentar fer pinya.

No és incívic passejar-se en cotxe pel mig d ela Rambla, com ho fa la pasma?

Bé...