dimarts, 15 de maig del 2007

Furgoneta de l'Armada a la Plaça I. Tarraco


Avui és 15 de maig, dia que les nacions unides van declarar com a dia internacional de l'Objecció de Consciència.

Seguidament us faig cinc cèntims de que és aquest dia però abans la notícia que no és altra que una furgoneta de l'Armada española, celebrant el dia internacional de l'Objecció de Consciència, ha decidit plantificar-se a la Plaça Imperial Tarraco per fer tasques de reclutament. Ahir hi vam ser i, avui, com no, hi tornarem (no a reclutar-nos, eh, anem amb una pancarta a distribuïr plamflets informatius entre els vianants).

La cosa del dia ve quan, després de la 2a Guerra Mundial, davant el poder totalitari dels estats sobre les persones, es va crear la “Comunitat internacional per a la defensa de la pau i els drets humans i l’art 18 de la declaració dels Drets Humans arran de la invalidesa dels concordats de l’esglesia en diferents estats i a l’afusellament d’objectors de consciència durant la 2a Guerra Mundial (32.000 a Alemanya).
L’objecció de consciència és coneguda a partir de la creació del servei militar obligatori si bé en podem cercar experiències a l’antiguitat. Una constant pels objectors ha estat la presó, la persecució, la inhabilitació... Les atrocitats i barbaritats de les dues grans guerres també han tingut un pes important en l’augment d’aquest moviment, la dimensió social del qual no és altra que la crítica del militarisme i la lluita no violenta per crear una societat desmilitaritzada.
A l’estat espanyol, a més de l’experiència de la Setmana Tràgica, hi ha objecció de consciència amb els testimonis de Jehova i, l’any 1971 amb Pepe Beunza. A partir d’ací s’engegarà un moviment que passarà per diferents etapes i formes (objecció, insubmissió...), junt amb d’altres factors, acabarà amb el servei militar obligatori.
Des dels anys 80, el 15 de maig se celebra el Dia Internacional dels Objectors de Consciència. Anteriorment ho organitzava l’Assemblea Internacional d’Objectors de Consciècia (ICOM) i la IRG es va involucrar en l’organització i promoció del Dia Internacional dels Objectors de Consciència des de que l’ICOM es va deixar de reunir l’any 1995 al Txad. Com a part del programa de la IRG “el dret a rebutjar matar”, desde 2002 la IRG va ajudar a consolidar una tradició d’acció directa noviolenta internacional el 15 de maig, en suport d’alguna lluita per l’Objecció de Consciencia, amb accions descentralitzades a tot el món. En els darrers anys s’ha dedicat als Balcans, 2002, Israel el 2003, Chile/Latinoamérica el 2004, Grecia, 2005, i els Estats Units d’America e 2006. Enguany, l’objectiu és Colombia.
Enguany, també, els diners de l’objecció fiscal a la despesa militar que es recullin a tot l’estat espanyol es destinaran a prestar suport a l’objecció de consciència i a la insubmissió a diferents estats d’America Llatina, especialment Xile i Colòmbia.